Welkom bij

Wereldwinkel Sittard

Hier stellen we maandelijks de nieuwste fairtrade produkten voor.

Mr Jones thee

Mr. Jones is ontstaan vanuit de gedachte dat een produkt pas echt ’goed‘ is wanneer het, naast hoogwaardige producteigenschappen, tot stand is gekomen op verantwoorde wijze. Echt lekkere thee met aandacht voor mens en milieu is voor Mr. Jones dan ook het uitgangspunt.

Mr. Jones stelt zich derhalve ten doel om zijn klanten lekkere en gezonde thee te bieden en tegelijkertijd een eerlijke verdeling van inkomsten in de theeketen en een verantwoorde wijze van productie te bereiken. Mr. Jones voelt daar een eigen verantwoordelijkheid, waar mogelijk ondersteund door keurmerken.

Omdat Mr. Jones een verscheidenheid van producten en materialen uit verschillende landen betrekt, vraagt elk product zijn eigen afweging.

Een groot aantal van de Mr. Jones theeën en infusies is biologisch geteeld en ook zodanig gecertificeerd. Daarnaast is een substantieel deel van het assortiment ingekocht op basis van principes van 'eerlijke handel'. Voor dat gedeelte van de theesoorten die Mr. Jones niet Fair Trade kan verkrijgen, wordt een meerprijs gereserveerd met charitatieve bestemming.

Voor de hulpmaterialen die gebruikt worden bij het verpakken, kiest Mr. Jones, indien voor handen en technisch haalbaar, voor die materialen die herbruikbaar zijn of op andere wijze zo min mogelijk schade doen aan onze leefomgeving.

Mr. Jones betrekt zijn theeën en kruiden uit verschillende landen en elke soort heeft zijn eigen unieke afkomst. Alle theesoorten worden met de grootste zorgvuldigheid geselecteerd en betrokken van 's werelds beste theegebieden en tuinen en worden naderhand niet gearomatiseerd of gemelangeerd met andere theesoorten (single source).

Mr. Jones kiest voor het pure product, dat bovendien te herleiden is tot aan de bron. Omdat thee een natuurproduct is kunnen er door seizoensinvloeden kleine verschillen in smaak en kleur optreden.

Marcel's Green Soap

'Marcel's Green Soap is ontstaan door de bevlogenheid van, je raadt het al, Marcel. Hij vond het een onprettig idee dat zijn gootsteenkastje vol stond met agressieve, chemische spullen waar de wereld niet bepaald schoner van wordt. Dat moest anders kunnen. En wat ook prettig zou zijn: misschien eens iets wat écht lekker ruikt. Dat zou schoonmaken een stuk leuker maken.

Drie dochters, drie beloftes

De meeste fabrikanten van schoonmaakmiddelen hebben een laboratorium om producten te testen. Marcel heeft ook zoiets, namelijk: een huis met drie dochters. De dames zijn uitzonderlijk goed bedreven in het maken van rotzooi; er is altijd wel iets schoon te maken. Tegelijkertijd hebben ze een zeer uitgesproken smaak als het gaat om lekkere parfums. En als het om een schone wereld gaat zijn ze nóg bevlogener dan hun vader.

Dat zijn dus ook de drie beloftes waar Marcel zich aan houdt, onder zachte dwang van drie jong-volwassenen: Marcel's Green Soap ruikt fantastisch, het maakt geweldig schoon en het zit vol met natuurlijke ingrediënten.

Clean your home and save the planet

Marcel's Green Soap is het eerste merk in Nederland dat voor zijn verpakkingen uitsluitend 100% gerecycled plastic gebruikt. Met aankoop van Marcel's producten help jij de enorme productie van plastic te stoppen (en dus dat er jaarlijks 4 miljoen flessen ergens op een vuilnishoop of in de natuur terecht komen).

 

Natural Spices

Een range van acht smaakvolle (specerijen)mixen om lekkere wereldse gerechten mee te maken. Heerlijke biologische mixen waarbij, dankzij de toevoeging van zeewier, geen of minder zout hoeft worden toegevoegd.
De mixen zijn verpakt in een handig, milieuvriendelijk blikje dat het gebruiksgemak vergroot. Gemakkelijk te doseren en na gebruik weer goed af te sluiten.
 
 

Vadouvan

Een heerlijke, milde Indiase curry met een Franse twist. Het beste van twee verschillende keukens.

 

Five spices

Een karakteristiek Chinees kruidenmengsel dat de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami bevat.

 

Cajun triangle

Maak een culinaire reis door Noord Amerika. Een pikant, aromatisch mengsel van verschillende kruiden en specerijen.

 

Thaise soepen

Twee kruidenpasta’s voor Thaise soepen als aanvulling op ons succesvolle Azië assortiment. Tom Kha is de klassieke Thaise kippensoep. Een echte oppepper en smaakexplosie van zoet, zuur en een beetje pit. Romig door toevoeging van kokosmelk. Tom Yum is een pittige lichtzure soep, meestal bereid met garnalen maar ook heerlijk met alleen groenten. Deze kruidenpasta’s zijn – net als onze andere kruidenpasta’s – bereid zonder kunstmatige toevoegingen.
 
 
 

Nieuwe Tony Chocolonely

Voor wie niet kan kiezen tussen puur of melk chocolade is er nu donkere melk chocolade met 42% cacao in twee smaken; donkere melk en donkere melk met pretzel en toffee.

Tevens zijn er weer limited editions te koop: wit straciatella, melk stoofpeer en donkere melk rogge zeezout.

 

Twee Rijstvariaties

 
In het Jaar van de linzen introduceert Fair Trade Original twee Rijstvariaties. Smakelijke mixen van rijst en/of granensoorten waarmee je makkelijk kunt variëren: 3 kleuren Jasmijnrijst (zilvervlies – rode en zwarte Jasmijnrijst) en Basmatirijst met linzen en quinoa. Deze nieuwe combinaties zijn rijk aan vezels en biologisch geteeld. Ze hebben een verrassende bite en zijn een kleurrijk en lekker alternatief voor iedere maaltijd met rijst.
 
Handelspartners
De Jasmijnrijst is afkomstig van Rice Fund Surin (Thailand) en de Basmatirijst en linzen komen van de Fair Farming Foundation in India. De quinoa is afkomstig van Asociación Integral Capura Bolivia.
Met de ontwikkelingspremie werken deze boeren aan verschillende projecten, zoals verhoging van de productie door een nieuwe manier van aanplanten en afname van het waterverbruik. Meer informatie over de herkomst vindt u binnenkort op www.fairtrade.nl onder de producten.
 

Korma en Tandoori

Het assortiment Aziatische producten van Fair Trade Original is uitgebreid met twee nieuwe kruidenpasta’s. Deze zijn in Sri Lanka ontwikkeld naar authentiek Indiaas recept. Korma is een rijke mix van specerijen en kruiden voor een typisch Indiaas stoofpotje. Tandoori is een geurige marinade mix voor kip of bijvoorbeeld tofu. Deze nieuwe kruidenpasta’s zijn een smakelijke afwisseling voor de Fair Trade Original Thaise Curry Kruidenpasta’s.

 

Rijstnoedels uit Tailand

Wereldwinkel Sittard heeft twee nieuwe aanwinsten op het schap: Rijstnoedels op basis van witte rijst en op basis van zilvervliesrijst. De noedels zijn op initiatief van Fair Trade Original van begin tot eind geproduceerd in Thailand. Dat betekent meer inkomen voor de rijstboeren én voor de werknemers in de noedelfabriek.
Voor de consument betekent het een (h)eerlijke basis voor een Oosterse maaltijd.

De nieuwe rijstnoedels dienen ook het gemak: ze zijn in twee à drie minuten klaar. Bovendien zijn ze van nature glutenvrij. En door hun stevige beet en neutrale smaak vormen ze een prima combinatie met de vele andere Aziatische smaakmakers die in de Wereldwinkel verkrijgbaar zijn.

Extra oogst
Door de aanhoudende droogte staat de Thaise overheid in veel rijstgebieden geen tweede oogst toe. Als het land eenvoudig te irrigeren is, bijvoorbeeld met water uit de rivier, kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Een 30-tal leden van de fairtrade rijstcoöperatie NamOm heeft land dat grenst aan de rivier Chi. Zij verbouwen nu op verzoek van Fair Trade Original in de rustige periode de speciale rijstsoort die nodig is voor de rijstnoedels en ontvangen naast een eerlijke prijs ook de fair­trade ontwikkelingspremie. De premie wordt gebruikt voor projecten die de boeren zelf belangrijk vinden. In 2015 liep dit uiteen van de aanschaf van biologische mest tot de bouw van een schoolgebouw en het verbeteren van de weg.

Van rijst tot noedels
Het verwerkingsproces begint in de rijstmolen. Daar wordt de rijst eerst enkele maanden te drogen gelegd. Een deel gaat vervolgens de slijp­machine in om er als witte rijst weer uit te komen. Het andere deel behoudt zijn bruine vliesje. Vervolgens maakt een noedelfabriek er prachtige witte en zilvervlies rijstnoedels van.

 

NIEUW! Biologische Espressobonen Extra Dark Roast

De markt van Espressobonen is al een aantal jaren aan het stijgen. De afzetontwikkeling van de Espressobonen van Fair Trade Original gaat harder dan de ontwikkeling van de Nederlandse markt. Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar donkerder gebrande Espresso-bonen introduceert Fair Trade Original een nieuwe variant: biologische Extra Dark Roast Espressobonen. We weten uit recent onderzoek dat consumenten die koffiebonen kopen het belangrijk vinden dat deze duurzaam en liefst biologisch verbouwd zijn. Dus ook voor hen is deze nieuwe variant een aanwinst!

 

biologische kokosmelk

 

Al enige jaren verkopen we kokosmelk in een blik van 400 ml. Dit blauwe blikje heeft een groen zusje gekregen: biologische kokosmelk. Deze biologische variant zit in een handig klein blikje van 270 ml, ideaal voor de kleinere huishoudens van 1 of 2 personen. De biologische kokosmelk kost € 1,39.

 

Extra krachten in een potje

 

 Bij Wereldwinkel Sittard begint voor iedereen de dag nu extra goed. Want het ontbijtassortiment is aangevuld met fairtrade Chocoladepasta Extra Puur. En de fairtrade Pindakaas is dankzij een vernieuwde receptuur nu nog smeuïger en lekkerder. Dat is fijn voor wie zin heeft in een lekkere boterham én goed voor de boeren.

De Chocopasta Extra Puur is er speciaal voor liefhebbers van de volle, krachtige smaak van echte chocolade. En de kracht in ieder potje gaat verder dan dat. Door de verkoop van hun fairtrade cacao staan bijvoorbeeld de boeren in de Dominicaanse Republiek steeds sterker. Samen zorgen ze voor de transport van hun bonen, de aanleg van wegen, de bouw van scholen en gezondheidsklinieken. Dat vormt de basis voor een beter bestaan.

 

Sterker

Pindakaas, daar word je groot en sterk van. Zo ook de pindaboeren in Nicaragua. Op de vruchtbare grond van de Telica vulkaan verbouwen zij op kleinschalige, traditionele manier de lekkerste pinda’s. De fairtrade premie investeren ze in het verbeteren van hun landbouwmethoden, met respect voor de natuurlijke omgeving. Ze werken daarbij intensief samen: ze maken gebruik van elkaars machines en helpen elkaar bij de oogst. Samen sterk, zogezegd. In Nederland kunnen we hun team versterken door de pindakaas op onze boterham te smeren.

Een lekker recept met pindakaas? Zie onze nieuwe receptenpagina!

 

Glazen dieren van Gone Arty

 

 
 
Te koop in onze winkel vanaf september.
 
 

 

Schaalvoordeel bij de wereldwinkel.

 

 

- Handbeschilderde bloempotten, kikkers, vlinders en zonnetjes uit Mexico.