Welkom bij

Wereldwinkel Sittard

Mijn winkelwagen

is leeg  

Uw winkelwagen is leeg!

Recept februari:

Kokoskoffie met slagroom

Voor 4 personen
 
Bereidingstijd: ca. 10 minuten
 
Ingrediënten:
2 tl kaneel
150 ml slagroom
koffielikeur
 
En van Fair Trade Original:
Oploskoffie Dark Roast, voor 4 kopjes
4 el Fijne Witte Kristalsuiker
1 blikje biologische Kokosmelk (270 ml), uit de koelkast
1 tl Cacaopoeder
 

Schep de kokosroom (het gestolde deel bovenin het blikje) van het kokoswater en doe dit met 50 ml slagroom in een hoge kom. Voeg 2 eetlepels suiker toe en klop tot een lobbige room. Klop van de overige slagroom en suiker apart een dikke room. Meng de oploskoffie met de kaneel en bereid de koffie verder volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schep de lobbige kokosroom en de koffielikeur door de hete koffie en garneer de koffie met een dot dikke slagroom en een snuf cacaopoeder.

Recept januari:

Koffiecheesecake met karamelsaus

Voor 6 personen

Bereidingstijd: 45 minuten ± 4,5 uur opstijftijd ±70 minuten baktijd

Ingrediënten:
140 g haverkoekjes
55 g boter, gesmolten
4 el water
400 g verse roomkaas
200 g volle kwark
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
240 ml zure room
150 g fudge vanille, in stukjes
8 el Oploskoffie Dark Roast
|100 g Fijne Witte Kristalsuiker

En van Fair Trade Original:
1 el Cacaopoeder

En: springvorm van Ø 20 cm, bak­papier, aluminiumfolie, braadslede
Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de haverkoekjes fijn en meng met de gesmolten boter. Bekleed de springvorm met een rondje bakpapier en verdeel het koekmengsel over de bodem. Laat dit 30 minuten opstijven in de koelkast. Los 4 eetlepels oploskoffie op in 4 eetlepels kokend water en laat afkoelen. Maak de springvorm waterdicht door de onderkant in te wikkelen met 2 lagen aluminiumfolie. Meng de roomkaas, de kwark en de koffie tot een egaal geheel. Voeg vanillesuiker, 100 g suiker en de eieren toe en mix het glad en romig. Giet de vulling op de koekbodem. Zet de springvorm in een braadslede en vul deze met een laag van 2-3 cm kokend water. Plaats dit midden in de oven en bak 60 minuten tot de taart stevig is, maar nog wel zacht. Meng de zure room en 1,5 eetlepel suiker goed door elkaar en bestrijk hiermee voorzichtig de bovenkant van de cheesecake. Plaats de cake nog 10 minuten in de oven. Laat de cheesecake afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Breng voor de koffiekaramelsaus 150 ml water aan de kook.
Voeg 4 eetlepels oploskoffie en de fudge toe. Laat de fudge smelten en laat inkoken tot een stroperige saus. Bestrooi de cheesecake vlak voor het serveren met cacaopoeder en serveer met de koffiekaramelsaus.

 

Recept december:

Stoofpotje met Driekleurenrijst

Voor 4 personen
 
Bereidingstijd: 30 minuten + 2,5 uur stooftijd
 
Ingrediënten:
800 g sukadelappen, in dobbelsteentjes
klontje boter
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
100 g tomatenpuree
2 tl gedroogde oregano
1 laurierblaadje
400 g aardappel, in blokjes
400 g wortel of pompoen, in blokjes
400 g boontjes, afgehaald en gebroken bakbanaan
 
En van Fair Trade Original:
Zeezoutmix chilipeper 
50 ml biologische Sojasaus
1-2 el Sambal Oelek
300 g Rijstvariatie, drie kleuren jasmijnrijst
 
 
Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met de zeezoutmix. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en fruit even mee. Blus af met de sojasaus. Voeg de tomatenpuree, de sambal, het laurierblad, de oregano en 500 ml heet water toe en dek af. Laat het vlees circa 2 uur sudderen op laag vuur. Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet. Voeg na 2 uur de groenten toe en stoof nog 20-30 minuten mee. Breng intussen een pan met een ruime hoeveelheid water en een snuf zout aan de kook en bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Serveer de stoofpot met de rijst en gebakken banaan.

 

Recept november:

Honing boterkoek met gekarameliseerde pecannoten

Voor 1 boterkoek

Bereidingstijd:
10 minuten + 25 minuten baktijd

Ingrediënten:
200 g bloem
snuf zout
175 g boter, op kamertemperatuur
1 ei
rasp van ½ (biologische) citroen
150 g pecannoten

En van Fair Trade Original:
175 ml Honing
Thee en/of Koffie

En: boterkoekvorm (of bakblik) van
22 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 180 °C. Mix de boter, 125 ml honing, het ei en het citroenrasp tot een romig mengsel. Voeg de bloem en het zout toe en roer het goed door het botermengsel. Giet het beslag in de boterkoekvorm.
Wentel de pecannoten door de overgebleven honing en verdeel ze over de boterkoek. Plaats de boterkoek in het midden van de oven en bak het in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Serveer met een warme kop koffie of thee.

 

Recept oktober:

Klassieke Tom Kha

3 tot 4 personen
 
Bereidingstijd: 30 minuten
 
Ingrediënten
(vegetarische) Kipblokjes, 250 g;
 Grof gesneden champignons of andere paddestoelen, 250 g;
Lente ui, 1 handje, in grove ringen gesneden
Wat kleine tomaatjes, in kwarten gesneden;
Verse koriander, als garnering.
 
En van Fair Trade Original:
Tom Kha kruidenmix;
200 ml kokosmelk;
Rijstnoedels.
 
Bereidingswijze
Roerbak op hoog vuur 250 °C
(vegetarische) kipblokjes met de Tom Kha kruidenpasta.
Breng dit aan de kook met 550 ml water en 200 ml kokosmelk.
Voeg 250 gram grof gesneden champignons toe, het handje in ringen gesneden lente-ui, en de in kwart gesneden tomaatjes.
Laat nog even kort koken.
Garneer met verse koriander en enjoy!

 

Recept september:

Choco-hazelnoot bloembrood

Voor 12 porties
Bereidingstijd: 35 minuten + 70 minuten rijstijd + 20 minuten baktijd
 
Ingrediënten:
450-500 g tarwebloem
1 el  gist, gedroogd
snuf zout
2 eieren waarvan 1 gesplitst
30 g boter, gesmolten
200 ml melk, lauwwarm
handje hazelnoten, grof gehakt
 
En van Fair Trade Original:
65 g Fijne Witte Kristalsuiker
½ pot Hazelnootpasta
¼ pot Chocoladepasta Extra Puur
 
Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng de bloem, het gist en het zout in een kom door elkaar. Voeg 1 ei en 1 eigeel, de boter en de melk toe en kneed tot een soepel deeg. Is het nog iets te plakkerig, voeg dan nog wat bloem toe. Dek het deeg af met folie en laat 1 uur rijzen. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in vieren. Kneed er bollen van en laat deze 10 minuten rijzen onder een doek. Rol elke deegbol uit tot een ronde plak van gelijke grootte (gebruik een bord om de omvang te bepalen). Bestrijk 2 plakken met een flinke laag hazelnootpasta en 1 plak met chocoladepasta. Leg de plakken op elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de plak met chocoladepastapasta in het midden en dek af met de laatste deegplak. Leg het bord erop en snijd langs de rand overtollig deeg weg. Haal het bord weg en plaats een kopje in het midden: snijd 12 taartpunt inkepingen tot aan het kopje. Twist een punt 2,5 keer om en de naastliggende punt in tegengestelde richting ook 2,5 keer (dus naar elkaar toe). Druk ze tegen elkaar vast. Herhaal dit tot er een bloemvorm ontstaat. Bestrijk de bovenkant van het brood met het overige eiwit en bestrooi met de hazelnootkruim. Plaats het brood in het midden van de oven en bak in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Serveer direct. Lekker met boter, chocoladevlokken en een glaasje jus d’orange.
 

Recept augustus:

Mexicaanse kip in chocoladesaus

Voor 4 personen
 
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
 
Ingrediënten:
4 kippenbouten, zonder vel
snuf kaneel
1 el bloem
2 el plantaardige olie
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
100 g tomatenpuree
400 ml kippenbouillon
groente/salade naar keuze
 
En van Fair Trade Original:

Zeezoutmix chilipeper
2 el Cacaopoeder
1 el Sambal Badjak
2 tl Honing of Rietsuiker
1 pak (250 g) Rijstvariatie met quinoa en linzen

 

Wrijf de kippenbouten in met een mix van zeezoutmix, kaneel en bloem. Verhit olie in een braadpan en braad de kippenbouten rondom bruin. Neem de bouten uit de pan, voeg de ui en knoflook toe en fruit deze in het achtergebleven braadvet.  Voeg de cacaopoeder, de sambal en de tomatenpuree toe en roer door elkaar. Blus af met 400 ml kippenbouillon en laat het geheel even pruttelen. Pureer, indien gewenst, de saus glad met behulp van een staafmixer. Voeg de kippenbouten weer toe en laat ze in 20 minuten gaar stoven op laag vuur. Voeg zo nodig nog wat water toe. Voeg naar smaak meer sambal en wat honing of rietsuiker toe. Bereid intussen de rijstvariatie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Serveer de pollo con mole met groente of salade naar keuze.

 

Recept juli:

Kokoskoffie

 
Ingrediënten
2 tl kaneel
150 ml slagroom
 koffielikeur
oploskoffie Dark Roast, voor 4 kopje
4 el fijne witte kristalsuiker
 
En van Fair Trade Original:
1 blikje biologische kokosmelk (270 ml), uit de koelkast
1 tl cacaopoeder
 
 
Schep de kokosroom (het gestolde deel bovenin het blikje) van het kokoswater en doe dit met 50 ml slagroom in een hoge kom. Voeg 2 eetlepels suiker toe en klop tot een lobbige room.
Klop van de overige slagroom en suiker apart een dikke room.
Meng de oploskoffie met de kaneel en bereid de koffie verder volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Schep de lobbige kokosroom en de koffielikeur door de hete koffie en garneer de koffie met een dot dikke slagroom en een snuf cacaopoeder.

 

Recept mei:

Exotische salade van grapefruit, rivierkreeftjes en avocado

Voor 4 personen
 
Bereidingstijd: ca 15 minuten
 
Ingrediënten:
1 zakje (75 g) waterkers
2 avocado’s, geschild en pit verwijderd
300 g rivierkreeftjes
1 grapefruit
200 g voorgekookte (baby)bietjes
2 el olijfolie
 
En van Fair Trade Original:
2 el Tropische honing
2 el Rijstazijn
Zeezoutmix kokos-citroen-koriander
 
Verwijder de harde stelen van de waterkers en verdeel het over vier borden. Snijd de avocado in stukjes en verdeel ze samen met de rivierkreeftjes over de salade. Schil de grapefruit en verwijder de vliesjes. Vang hierbij het sap op. Snijd de bietjes in stukken en verdeel met de stukjes grapefruit over de salade. Maak een dressing van het grapefruitsap met de honing, de rijstazijn, de olijfolie en de zeezoutmix. Besprenkel de salade vlak voor het serveren met de dressing. Maak op smaak met de zeezoutmix.
 
Wijntip: Chenin Blanc (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept april:

Gele curry met rode linzen

 
Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca 25 minuten
 
Ingrediënten:
olie
1 prei, schoongemaakt en in ringen
2 wortels
1 rode paprika, in stukjes
200 g rode linzen gespleten, gewassen
200 g (vegetarische) kipstukjes
 
En van Fair Trade Original:
1 pakje Gele Curry Kruidenpasta
1 blik Kokosmelk
200 g Pandanrijst

 

Verhit de olie in een braadpan en voeg de curry kruidenpasta toe. Voeg de prei en de overige groenten toe en fruit alles kort. Voeg de kokosmelk, de linzen en 100 ml water toe. Zet het vuur laag en laat het geheel 15 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg, indien nodig, nog wat water toe. Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bak de kipstukjes goudbruin. Serveer de groente-linzencurry met de (vegetarische) kipstukjes en de rijst.

Tip: vervang de wortel door 300 gram pompoen (schoongemaakt)

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept maart:

Zoetzure gamba’s met veel groenten

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
 
Ingrediënten:
2 el plantaardige olie
1 wortel, in reepjes
1/2  prei, in ringen
2 tenen knoflook, gepeld en geperst
1/2 komkommer, zaden verwijderd en in halve maantjes
200 g gamba’s
1 klein blikje bamboescheuten, uitgelekt
enkele blaadjes verse koriander
 
En van Fair Trade Original:
1 flesje Woksaus Zoetzuur
1 blikje Ananasstukjes, uitgelekt
1/2 blik Mangoschijven, uitgelekt
300 g Pandanrijst of (rijst)noedels

 

Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en voeg de wortel, prei en de knoflook toe. Bak dit enkele minuten. Voeg de komkommer en de woksaus toe. Laat alles op laag vuur ca. 6-10 minuten pruttelen. Snijd de mangoschijven in stukjes. Voeg dit, samen met de gamba’s, de bamboescheuten en de ananasstukjes toe. Verwarm het gerecht. Serveer met rijst of noedels en garneer met verse koriander.

 

Recept februari:

Kippenpootjes met sojasaus en gebakken rijst

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten
(exclusief 30 minuten in de marinade)
 
Ingrediënten:
4 kippenpootjes of braadsticks
25 ml zonnebloemolie
1 el gembersiroop
1 teen knoflook
4 maïskolven
50 g gemalen kokos
30 g gefruite uitjes
boter
verse koriander
 
En van Fair Trade Original:
25 ml biologische Sojasaus
300 g biologische Zilvervlies rijst
Kruidenmolen Zeezout chili mix
 
Maak een mengsel van sojasaus, zonnebloemolie, gembersiroop en een geperste knoflookteen en marineer de koppenpootjes hier een half uur in. Verhit een klein scheutje olie in een braadpan en braad de kippenpootjes met de marinade ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. (Voeg indien nodig een scheutje water toe). Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kook de maïs in 20 minuten gaar. Giet de rijst af en laat droog stomen. Verhit  een beetje van het vet uit de pan van de kip in een wok of braadpan en bak hierin de rijst. Rooster de gemalen kokos in een droge koekenpan lichtbruin. Voeg kokos en gefruite uitjes bij de gebakken rijst. Serveer de kip met de gebakken rijst , de knapperige maïs met een klontje koriander-zeezout chilimix boter. Garneer met wat achtergehouden koriander.
 
Tip: Kook de rijst ruim van te voren en laat hem afkoelen voordat je hem bakt, voor een nog beter resultaat.
 
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept december:

Bonbons met koffie, honing en cacao
Voor ca. 16-20 stuks
Bereidingstijd: ca 15 minuten
(exclusief 1,5 uur afkoeltijd)
 
Ingrediënten:
100 g kokosolie
 
En van Fair Trade Original:
5 flinke el Tropisch honing
50 g Cacaopoeder
2 gram Oploskoffie Dark Roast

Verwarm de kokosolie au bain marie (in een kom boven een pan met kokend water). Voeg, wanneer de kokosolie helemaal vloeibaar is, de honing, het cacaopoeder en de instant koffie toe en roer het tot een gladde substantie. Laat het iets afkoelen en giet het daarna in ijsblokjesvormpjes of silicone vormpjes ter grootte van een bonbon. Laat de bonbons afkoelen tot kamertemperatuur en plaats ze daarna nog 1 uur in de koelkast. Serveer de bonbons bij de fairtrade koffie of thee. Serveer er ook nog andere lekkernijen van Fair Trade Original bij, zoals de chocolade minireepjes.

 

Recept november:

Knapperige groenten met Gado Gado Korma

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca 20 minuten
 
Ingrediënten:
4 eieren
250 g boontjes, afgehaald
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
2 wortels, in reepjes
1 paksoi, gesneden
 
En van Fair Trade Original:
300 g Basmati rijst
1 zakje Korma kruidenpasta
4-6 el Pindakaas
1/2 blik Kokosmelk (400 ml)
Zeezoutmix kokos-citroen-koriander
 
Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de eieren hard. Kook de boontjes gaar. Plaats tijdens het koken van de boontjes een vergiet op de pan en stoom de bloemkoolroosjes en de wortelreepjes beetgaar. Giet de boontjes af boven een andere vergiet met daarin de fijngesneden paksoi. Verwarm de Korma kruidenpasta met 4-6 eetlepels pindakaas en een half blik kokosmelk (bij voorkeur de vaste/dikke substantie) en roer alles goed door elkaar. Serveer de (beetgare) groenten met de rijst en de Kormasaus en bestrooi naar smaak met de zeezoutmix.
Tip: gebruik de overige (dunne/waterige) kokosmelk in een tropische smoothie.
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Recept oktober:

Naan pizza met kip tandoori

Voor 4 pizza’s
 
Bereidingstijd: ca 25 minuten
 
Ingrediënten:
1 aubergine, in dunne plakken
zout
1 el Griekse yoghurt of crème fraîche
300 g kipfilet, in blokjes
6 el olijfolie
4 (korianderknoflook) Naan broden
2 tomaten, in plakken
1 zakje mini mozzarella (ca. 20 bolletjes), gehalveerd
verse koriander
 
En van Fair Trade Original:
1 pakje Tandoori kruidenpasta
 
Bestrooi de plakken aubergine met zout en dek af met folie. Zet ze 15 minuten weg. Meng de Tandoori kruidenpasta met yoghurt of crème fraîche en marineer hier de blokjes kipfilet in. Verwarm de oven voor op 225°C. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de gemarineerde kipblokjes gaar. Dep de aubergineplakken droog met het keukenpapier. Neem de kipblokjes uit de pan en voeg nog 4 eetlepels olie toe. Bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin en gaar. Bedek de Naan broden met enkele plakken gebakken aubergine, plakken tomaat, de Tandoori kipstukjes en gehalveerde mozzarella bolletjes. Plaats de broodjes 4-6 minuten in de oven zodat de mozzarella smelt. Bestrooi de broodjes vlak voor het serveren met verse koriander.

 

Recept september

Oosterse paddenstoelenbouillon met rijstnoedels 

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 10 minuten

 

Ingrediënten:
200 g gerookte tofu
1 el gembersiroop
2 el plantaardige olie
250 g paddenstoelenmix
scheutje sherry
800 ml paddenstoelenbouillon
1 bosui, in ringen
2 tl sesamzaadjes
 
En van Fair Trade Original:
2 el Sojasaus
Sambal Oelek naar smaak
150 g Rijstnoedels
 

Marineer de gerookte tofu in een marinade van gembersiroop, sojasaus en sambal naar smaak. Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit olie in een soeppan en bak de paddenstoelenmix kort. Verhit de grillpan. Neem de tofu uit de marinade en grill kort aan beide kanten. Blus de paddenstoelenmix af met een scheutje sherry en de rest van de marinade. Voeg de bouillon toe. Breng tot net aan de kook. Verdeel de rijstnoedels over de soepkommen en giet de hete soep erover. Voeg vlak voor het serveren de gegrilde tofu en bosui toe. Garneer met sesamzaadjes.

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept augustus

Gebakken rijstnoedels met kipspiesje

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ca 25 minuten
 
Ingrediënten:
1 courgette
200 g kipfilet, in stukjes
scheutje (kokos)olie
1 zak kroepoek
 
En van Fair Trade Original:
1 pak (zilvervlies) rijst noedels
1/2 flesje Woksaus Soy Ginger
1 blikje ananasstukjes, uitgelekt
scheutje Sojasaus
Sambal Badjak
 
Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schaaf van de courgette lange, brede linten met behulp van een kaasschaaf. Gooi het binnenste deel, de zaden, weg. Marineer de courgettelinten in de woksaus. Neem de courgettelinten uit de saus en voeg de kipstukjes bij de soy ginger saus. Maak van de courgettelinten rolletjes en rijg ze om en om met de ananasstukjes en de gemarineerde kipstukjes aan de satéstokjes. Verhit een grillpan en grill de spiesjes rondom tot de kip goudbruin en gaar is. Verhit intussen in een wok een scheutje olie en bak noedels. Voeg sojasaus en sambal naar smaak toe en serveer bij de spiesjes. Lekker met kroepoek en limoenwater.
 
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original
 
 

Recept juli

Rijstnoedels met gebakken curry-groenten

Voor 4 personen
 
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
 
Ingrediënten:
5 el (kokos)olie
300 g kip(dij)filet, in stukjes
2 venkelknollen
200 g groene aspergetips, in stukjes
2 el verse platte peterselie

 

En van Fair Trade Original:
1 pak Zilvervlies Rijstnoedels
2-3 el Groene Curry Kruidenpasta
1 el Honing
Sambal Badjak

 

Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit 2 el (kokos)olie in een wok en voeg naar smaak de curry en de honing toe. Bak hierin kort de kipstukjes. Halveer de venkelknollen, verwijder de harde kern, snijd de venkel in reepjes en voeg het toe aan de kipstukjes. Bak alles enkele minuten en voeg dan de aspergetips toe. Bak tot de groenten beetgaar zijn. Verhit in een andere pan de overige (kokos)olie en bak hierin kort de rijstnoedels. Voeg sambal naar smaak toe.  Meng het kipgroentenmengsel met de noedels en garneer met de grof gehakte peterselie.

 

Tip 1: vervang de kipstukjes door een vegetarisch product.

Tip 2: wil je liever wat meer curry gebruiken? Houd dan de verhouding  1 eetlepel honing op 2 eetlepels curry aan.

 

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept juni:

Knapperige Thaise salade met rijstazijn

Voor 4 personen
 
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
 
Ingrediënten:
1 kleine paksoi
100 g taugé
200 g sugar snaps
1/2e komkommer
2 bosuitjes
2 el zonnebloemolie
2 tl vissaus
2 el verse koriander, gehakt
2 el verse basilicum, gehakt
50 g gezouten pinda’s
 
En van Fair Trade Original:
50 ml Rijstazijn
1 el Rietsuiker
Sambal Oelek naar smaak

 

Snijd de paksoi in dunne reepjes en doe samen met de taugé in een vergiet. Spoel af met koud water. Breng water aan de kook en blancheer de sugar snaps maximaal 2 minuten. Giet af boven de vergiet met paksoi en taugé en spoel na met koud water. Halveer de komkommer over de lengte, schraap met een lepel de zaden eruit en snijd in halve maantjes. Snijd de bosui in dunne ringen. Maak een dressing van rijstazijn, zonnebloemolie, vissaus, rietsuiker en sambal. Meng de groenten met verse kruiden en marinade en verdeel over 4 borden. Garneer met grof gehakte pinda’s.

Lekker met gekookte rijst en gebakken verse makreel die je een half uur hebt gemarineerd in sojasaus, gembersiroop, sesamolie, sambal, sesamzaadjes en bosui. Serveer met pita broodsticks uit de oven.

 

Recept mei:

Knapperige Thaise salade met rijstazijn

 
Voor 4 personen
 
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
 
Ingrediënten:
1 kleine paksoi
100 g taugé
200 g sugar snaps
halve komkommer
2 bosuitjes
2 el zonnebloemolie
2 tl vissaus
2 el verse koriander, gehakt
2 el verse basilicum, gehakt
50 g gezouten pinda’s
 
En van Fair Trade Original:
50 ml Rijstazijn
1 el Rietsuiker
Sambal Oelek naar smaak

 

Snijd de paksoi in dunne reepjes en doe samen met de taugé in een vergiet. Spoel af met koud water. Breng water aan de kook en blancheer de sugar snaps maximaal 2 minuten. Giet af boven de vergiet met paksoi en taugé en spoel na met koud water. Halveer de komkommer over de lengte, schraap met een lepel de zaden eruit en snijd in halve maantjes. Snijd de bosui in dunne ringen. Maak een dressing van rijstazijn, zonnebloemolie, vissaus, rietsuiker en sambal. Meng de groenten met verse kruiden en marinade en verdeel over 4 borden. Garneer met grof gehakte pinda’s.

 

Lekker met gekookte rijst en gebakken verse makreel die je een half uur hebt gemarineerd in sojasaus, gembersiroop, sesamolie, sambal, sesamzaadjes en bosui. Serveer met pita broodsticks uit de oven.

 

Recept mei:

Home-made koekjes met koffieglazuur

Voor ca. 25 stuks
 
Bereidingstijd: ca. 20 minuten (exclusief opstijven, baktijd)
 
Ingrediënten:
130 g boter
1 zakje vanillesuiker
1 ei
280 g bloem
100 g poedersuiker
 
En van Fair Trade Original:
185 g Rietsuiker
1-2 el extra sterk gezette Espressokoffie
Hagelslag melk
Groene thee met granaatappel
 
Meng de boter, de rietsuiker en de vanillesuiker met een mixer tot een romige massa. Voeg het ei toe en mix nog enkele minuten. Meng de bloem erdoor en kneed het met de hand tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en dek af met huishoudfolie. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Verwarm de oven voor op 175°C. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 4 mm dik. Steek figuurtjes of letters naar keuze uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in 5 tot 7 minuten goudbruin. Laat de koekjes afkoelen. Meng de poedersuiker met de koffie en bestrijk hiermee de koekjes. Versier ze naar wens met hagelslag en laat ze hard worden. Serveer met een heerlijk kopje kruidenthee en overige lekkernijen van Fair Trade Original.
 
 
Theetip: Drink er een kop kruidenthee bij, zoals de Groene thee met granaatappel
 

 

Recept maart:

Biologische kokos-limoenrijst met gemarineerde kip

Hoofdmaaltijd voor 4 personen

 

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

 

Ingrediënten:
1 el plantaardige olie
2 limoentjes
4 biologische kippendijfilets
1 tablet biologische kippenbouillon
400 g biologische (voorjaars)groenten (aspergetips, (soja)boontjes, lente ui)
2 el verse Thaise basilicum
2 el verse koriander
 
En van Fair Trade Original:
1 el vloeibare Honing
molen Zeezout mix Chilipeper
2 blikjes biologische Kokosmelk, 270 ml
1 pak Pandanrijst biologisch
 

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak een marinade van olie, het sap van een limoen en de honing en marineer hierin de kippendijfilets. Bestrooi de kip royaal met zeezout. Leg de kippendijfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in het midden van de oven. Rooster de kip circa 20-30 minuten. Breng intussen 125 ml water met de kokosmelk aan de kook. Voeg een bouillontablet, de rijst en het sap van 1 limoen toe en kook de rijst in 10 minuten gaar. Voeg indien nodig extra water toe. Kook ondertussen de voorjaarsgroenten in een aparte pan beetgaar en giet ze af. Voeg ze de laatste paar minuten bij de rijst. Zet het vuur uit, hak de kruiden fijn en voeg dit ook bij de risotto. Serveer met de kip uit de oven.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

 

 

 

Recept februari

Maaltijdsoep van zoete aardappel en rode curry

Hoofdmaaltijd voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:
700 g zoete aardappelen
2 el plantaardige olie
2 uitjes, gesnipperd
2 cm verse gember, geschild en fijngehakt
200 g kipstukjes
2 limoenen, 1 geperst - 1 in schijfjes
1 struik paksoi, gesneden
 
En van Fair Trade Original:
1-2 el Rode Curry Kruidenpasta
1 blik Kokosmelk, 400 ml
molen Zeezout mix Chilipeper
 

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Verhit olie in een soeppan en fruit de uisnippers en de verse gember. Voeg de curry kruidenpasta naar smaak toe. Voeg de aardappelblokjes bij het kruidenmengsel. Voeg de kokosmelk en 500-600 ml water toe en breng alles aan de kook. Kook de soep tot de aardappel gaar is. Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Bestrooi de kipstukjes met zout en doe het bij de soep. Kook tot de kip gaar is. Voeg een deel van het limoensap toe. Voeg op het laatste moment de paksoi aan de soep toe. Verdeel de soep over 4 grote soepkommen, besprenkel het met wat limoensap en garneer iedere kom met een schijfje limoen.

Vega-tip: neem een groentebouillontablet en laat de kip achterwege of vervang het door vegetarische wokstukjes.

Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept januari

Hollandse ovenschotel met Oosterse twist

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Ingrediënten:
600 g pastinaak
400 g kruimige aardappel
350 g geschilde spruitjes
2 el roomboter
2 rode uien, gesnipperd
400 g gehakt
100 g cashewnoten, gemalen
 
En van Fair Trade Original:
molen Zeezout mix Chilipeper
½ flesje Woksaus Teriyaki

 

Verwarm de oven voor op grillstand. Schil de pastinaak en de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een pan met water en zout. Voeg na 8 minuten de stukken pastinaak toe. Plaats bovenop de pan een vergiet met gehalveerde spruiten. Leg de deksel op de vergiet en kook/stoom de aardappel en de pastinaak gaar en de spruiten beetgaar. Verhit een klontje boter in een braadpan. Voeg de ui en het gehakt toe en bak het rul. Bestrooi royaal met zeezout. Voeg de woksaus toe en bak het 1-2 minuten mee. Giet de aardappel en de pastinaak af en stamp het tot een puree. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag spruitjes. Schep daarop het gehaktmengsel en als laatste de puree. Bestrooi met cashewnotenkruim en enkele klontjes boter. Plaats de ovenschotel onder de grill, voor een krokant en bruin laagje.

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

 

Recept december

Gemarineerde ham met ananasstukjes

Kerstmaaltijd voor 6-8 personen

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:
3 el zonnebloemolie
1 lichtgerookte schouderham (800-1000 g)
20 kruidnagels
4 Shanghai paksoi of boksoi
1 el verse koriander, fijngehakt
 
En van Fair Trade Original:
2 el vloeibare Honing
2-3 tl Sambal Badjak, naar smaak
1 blikje Ananasstukjes
1 pak Basmatirijst
1 flesje Woksaus Soy Ginger

 

Verwarm de oven voor op 175 °C. Maak een marinade van de honing, twee eetlepels olie en sambal naar smaak. Wrijf hiermee de ham in. Laat de ananasstukjes uitlekken en prik alle stukjes met een kruidnagel vast op de ham. Plaats de ham in een braadslede en zet 15 minuten in de oven. Besprenkel de ham tussendoor met de vrijgekomen braadsappen. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de paksoi overdwars doormidden. Verhit olie in een wok en bak de paksoi aan beide kanten bruin. Voeg de woksaus toe. Wanneer de ham klaar is, snijd dan een deel van de ham in dunne plakken. Leg deze plakken op de borden samen met de paksoi en saus en een torentje witte rijst. Garneer met verse koriander. Serveer de rest van de ham op tafel.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept november

Chocoladefondue met een vleugje kokos

Dessert voor 4-6 personen

 

Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief baktijd)
 
Ingrediënten:
100 g boter
2 eieren
aardbeien
bramen
frambozen
 
En van Fair Trade Original, te koop bij ons:
1 pak Mix voor muffins met stukjes chocolade
1 blikje biologische Kokosmelk, 270 ml
300 g Chocoladepasta extra puur
2-3 el Rietsuiker
1 blik Ananasschijven op sap
½ blik Mangoschijven op lichte siroop

 

Bereid de muffins volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze afkoelen. Verhit de kokosmelk in een pan en voeg de chocoladepasta en de rietsuiker naar smaak toe. Roer alles tot er een gladde dikke saus ontstaat. Laat iets inkoken tot de gewenste dikte. Snijd de muffins in blokjes, maak het rode fruit schoon en laat de ananas- en de mangoschijven uitlekken. Snijd de ananas- en mangoschijven in stukjes. Rijg het fruit aan spiesjes. Zet de chocoladefondue in een fonduepannetje op tafel en serveer het met de fruitspiesjes en de blokjes muffin.

 

Recept oktober:

Foto: Onderzetter by Piet Hein Eek, Vietnam. Fair Trade Original
 

Kruidige curry pompoentaart

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
 
Bereidingstijd: ca. 15 minuten (exclusief 35 minuten baktijd)
 
Ingrediënten:
6 blaadjes (volkoren) bladerdeeg of hartige taartdeeg
2 preien
1 flespompoen van ca. 750 g
1 el plantaardige olie
4 eieren
kant en klaar herfstsalade
 
En van Fair Trade Original, te koop bij ons:
1 pakje Gele Curry Kruidenpasta
½ blik Kokosmelk, 400 ml
molen Zeezout mix Chilipeper
 
Verwarm de oven voor op 200°C. Ontdooi het bladerdeeg. Snijd de prei in ringen, maak de pompoen schoon en snijd deze in stukjes. Verhit olie in een braadpan en fruit de stukjes pompoen en de prei. Voeg de curry kruidenpasta en de kokosmelk toe. Bedek een springvorm van 22-24 cm doorsnede met de plakjes bladerdeeg en zorg voor een flinke opstaande rand. Breek 4 eieren en klop ze los in een kom. Voeg de groenten bij het eimengsel en meng goed door elkaar. Breng dit op smaak met het zeezout. Schep alles in de springvorm en plaats de pompoentaart in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de taart in circa 35-40 minuten goudbruin en gaar. Serveer de taart in punten en eet met een kant-en-klaar herfstsalade.
 
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original
 

Recept september:

Noedeltaart met zoetzure wokgroenten

Hoofdmaaltijd voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

 

Ingrediënten:
 
2 eieren
zout
2 teentjes knoflook
2 el plantaardige olie
2 zakken (à 400 g) Japanse wokmix
200 g hamblokjes
 
 
En van Fair Trade Original:
 
1 pak Noedels
3-4 tl Sambal Oelek
½ flesje Woksaus Zoetzuur
 

Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en spoel af met koud water. Klop in een kom de eieren los met sambal en zout naar smaak. Pers er 2 teentjes knoflook boven uit. Meng de noedels door het eiermengsel. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Voeg de noedels toe en bak ze enkele minuten op een laag vuur. Leg een bord op de pan, keer de pan om en laat de noedeltaart weer in de pan glijden. Bak nu ook de andere kant enkele minuten. Verhit de overige olie in een wok en roerbak de Japanse wokmix in 4 minuten gaar. Voeg de hamblokjes en de woksaus toe en wok het kort mee. Serveer de noedeltaart op een schaal met bovenop de gewokte groenten. 

 

 

Recept augustus:

Pittig broodje met kipgehakt en groente

Lunchmaaltijd voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

 

Ingrediënten:

1 el plantaardige olie
300 g (kip)gehakt
1 dunne prei
½ spitskool
1 groot meergranen stokbrood

 

En van Fair Trade Original, te koop bij ons:

½ flesje Woksaus Zoetzuur
½ blik Ananasschijven op sap
Molen Zeezout mix chilipeper
Pindakaas
Sambal Oelek

 

Verhit olie in een wok of braadpan, voeg het kipgehakt toe en bak tot het gehakt gaar is. Snijd de prei in ringen en de spitskool in dunne repen en voeg het toe aan het gehakt. Bak de groenten kort mee. Snijd de ananas in stukjes. Voeg de woksaus en de ananasstukjes toe en verwarm het even mee. Breng op smaak met het zeezout. Snijd intussen het stokbrood in gelijke stukken en daarna overdwars open. Besmeer het brood met een laag pindakaas en sambal naar smaak. Schep het gewokte kipgehakt-groenten mengsel op het brood.

 

 

Vega-tip: vervang het kipgehakt door vegetarisch fijngehakt of wokstukjes.

 

Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept juli 2015:

Maaltijdsalade met linzen en gele curry

Hoofdmaaltijd voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 30 minuten


Ingrediënten:

200 g du Puy linzen
2 aubergines
4 bosui
50 ml olijfolie
1 limoen
150 g verse spinazie
8 blaadjes munt
100 ml dikke yoghurt


En van Fair Trade Original:

Molen Zeezoutmix
Groene kruiden
1 pakje Gele Curry
Kruidenpasta
Molen Pepermix
citrus knoflook

 

Kook de linzen in een ruime hoeveelheid water in circa 20 minuten beetgaar en giet af. Snijd intussen de aubergines in dunne plakken, bestrooi met het zeezout en dek het af. Laat dit 20 minuten staan. Snijd de bosui in ringen. Verhit twee eetlepels olie in een pan en voeg de gele curry naar smaak toe. Fruit tot de geuren vrijkomen. Voeg de gekookte linzen en het sap van een halve limoen toe. Roer alles goed door elkaar en laat het afkoelen.

Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en besprenkel ze met olijfolie.
Grill de aubergineplakken in een grillpan. Meng de aubergineplakken, verse spinazie, bosui en munt door de linzen.
Verdeel de yoghurt over de salade en bestrooi naar smaak met
pepermix en/of zeezoutmix.
Besprenkel tenslotte de salade met olijfolie.

 

Tip: Lekker met een Naan broodje uit de oven.

 

Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika.
Fair Trade Original

 

 

Recept juni 2015:

Pittige visburger met mango
Voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:
400 g witvisfilet, bijvoorbeeld kabeljauw

1 ei
10 el gemalen kokos
scheut plantaardige olie
6 el mayonaise
4 hamburgerbroodjes
sla, tomaat

En van Fair Trade Original:
1 blik Mangoschijven op lichte siroop
1-2 el Groene Curry Kruidenpasta
molen Zeezout mix Chilipeper
3 el Sweet Chili Saus

Laat de mangoschijven uitlekken. Maal de vis fijn met behulp van een keukenmachine. Meng de curry kruidenpasta met het ei en voeg dit samen met twee tot vier eetlepels gemalen kokos en het zeezout bij de vis. Meng alles goed door elkaar. Vorm vier platte burgers van het vismengsel en wentel ze door het restant van de gemalen kokos. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin en krokant. Maak een saus van zes eetlepels mayonaise en drie eetlepels sweet chili saus. Snijd de broodjes open en besmeer de onderste helften met mayo-chilisaus. Leg daarop de sla, de visburger, tomaat en de mangoschijven. Leg de bovenkant van het broodje er boven op, steek alles vast met een prikker en serveer de burgers met extra mayo-chilisaus.

 

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Recept mei 2015:

Soy ginger kip met mango en rijst

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 Soy ginger kip met mango en rijst

Ingrediënten:

2 el olijfolie

1 flinke rode ui, gepeld en grof gesnipperd

1 flinke teen knoflook

300 g kipdijfilet, in blokjes

zout

2 gele paprika’s, in repen

1/2e witte kool, in repen

klein bosje verse koriander, blaadjes grof gehakt

 

En van Fair Trade Original, te koop bij ons:

300 g Zilvervlies rijst

1/2e flesje Woksaus Soy Ginger

1 blik Mangoschijven, uitgelekt en in blokjes

Sambal Oelek

 

Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Verhit intussen de olie in een hapjespan, voeg de uisnippers toe, pers de teen knoflook erboven uit en fruit het geheel. Bestrooi de blokjes kip met het zout en meng het bij het ui-knoflook mengsel. Voeg de paprika, de witte kool en de soy ginger woksaus toe. Roer alles goed door elkaar en laat het gerecht ca. 10 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg als laatste de mangoblokjes toe en verwarm het 1-2 minuten mee. Serveer het soy ginger gerecht bij de rijst en garneer met verse koriander. Serveer een klein bakje met sambal op tafel, voor wie wat extra pit wil!

 

Recept april 2015:

KOKOS, MANGO EN CHOCOLADESAUS
een smakelijke afronding van de maaltijd

Nagerecht voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 15 minuten

Rijstdessert met kokos, mango en chocoladesausIngrediënten 

100 ml slagroom
 
En van Fair Trade Original:
150 g Pandan rijst
1 blik Kokosmelk
1/2 blik Mangoschijven, in blokjes
75 ml Mangosiroop 
75 g Rietsuiker
35 g Cacaopoeder
 

Bereidingswijze

  • Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en vervang daarbij het water door kokosmelk. Voeg een snufje zout toe.
  • Breng 75 ml mangosiroop met de suiker aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost. Voeg al kloppend met een garde de slagroom en cacaopoeder toe. Blijf roeren tot het mengsel kookt en laat de chocoladesaus op laag vuur indampen tot de gewenste dikte. Neem de saus van het vuur, schenk het door een zeef en laat het iets afkoelen.
  • Verdeel de romige kokosrijst over 4 schaaltjes en verdeel de mangoblokjes erover.
  • Schenk een deel van de chocoladesaus over het dessert en serveer de rest van de saus er in een kannetje naast.

RietsuikerPandan Rijst biologischKokosmelk

  • Cacaopoeder bio
  • Mangoschijven op lichte siroop

 

Recept maart 2015: 

Deze maand een heerlijk lunchgerecht

Pittige gamba’s met exotische salsa salade

Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten

Ingrediënten:
- 3 el olijfolie
- 1 flinke teen knoflook, gepeld
- 12 cocktailgarnalen
- 1 rode puntpaprika, in miniblokjes
- 6 kerstomaatjes, in miniblokjes
- 1 bosui, gesnipperd
- enkele takjes koriander

Voor de dressing:
- 3 tl gembersiroop
- 1 limoentje verdeeld in 1 el sap en 4 partjes

En van Fair Trade Original:
- 2á3 tl Sambal Oelek
- 1/2 blik Ananasschijven op sap

Maak eerst de marinade voor de gamba’s. Meng in een bakje de olie met 2-3 theelepels sambal en pers er een flinke teen knoflook boven uit. Voeg de garnalen toe en roer het goed om. Laat de marinade goed in de garnalen trekken in ca. 5 minuten. Maak intussen de salsa. Schenk het sap van de ananas in een bakje. Laat de ananas uitlekken. Snijd 5 schijven ananas in kleine blokjes. Doe deze blokjes samen met de blokjes puntpaprika, tomaat en gesnipperde bosui in een kom en meng door elkaar. Verhit een grillpan, leg de garnalen in de pan en bak ze circa één minuut per kant. Klop een dressing van 30 ml ananassap, de gembersiroop en het limoensap en meng dit door de salsa-salade. Verdeel de salade over 4 kommetjes en leg de gamba’s erop. Garneer met wat fijngehakt korianderblad en een partje limoen.

 

Recept februari 2015:

Pittige gehaktballetjes met zelfgemaakte frietjes met pindasaus

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief oventijd)

 

Ingrediënten:

800 g (zoete) aardappel en/of knolselderij, geschild
50 ml olijfolie
400 g gehakt half om half
3 teentjes knoflook
ca. 3 el gemalen kokos
1 ei
3 bosuitjes, gesnipperd
zout
Kant en klaar (rauwkost)salade

En van Fair Trade Original:
4-6 tl Sambal Badjak
8 flinke el Pindakaas
scheut Ketjap Manis

Verwarm de oven voor tot 220° C. Was de aardappelen en/of knolselderij en snijd ze eerst in plakken en dan in repen. Dep de reepjes (zoete) aardappel en/of knolselderij droog met keukenpapier. Meng de frietjes met een heel klein beetje olie en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de frietjes in het midden van de oven in ca. 20-30 minuten goudbruin en knapperig en bestrooi ze met zeezout uit de molen. Meng intussen het gehakt met 2 geperste teentjes knoflook, 2-3 theelepels sambal, de gemalen kokos, het ei, de gesnipperde bosui en het zout in een kom goed door elkaar. Draai van dit mengsel ca. 12 kleine gehaktballetjes. Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Zet het vuur laag en gaar de gehaktballetjes nog ca. 10 minuten met de deksel op de pan. Verwarm voor de satésaus in een pannetje met dikke bodem de pindakaas met 150 ml water. Pers het laatste teentje knoflook erboven uit en voeg de sambal en een scheut ketjap toe. Roer alles door elkaar tot een mooie gladde satésaus. Voeg, indien nodig, nog wat water toe. Serveer bij de gehaktballetjes en frietjes, de zelfgemaakte satésaus en een kant en klaar- of rauwkostsalade.

Wijntip: Merlot (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original